Våra partners

Sportlabbet

Kan broccoligroddar förbättra konditionen?

Christian Carlsson, Sportlabbet

Christian Carlsson

Vad är egentligen en vinnarskalle? Lever man längre av att spela squash och andra racketsporter? Kan broccoligroddar förbättra konditionen? Alla som bevistat ett omklädningsrum vet att det där ofta snackas träning, kost, styrketräning och en rad andra frågor som har betydelse för såväl prestationsförmågan som hälsan. Oavsett vilken nivå man spelar squash på så finns alltid utrymme för förbättringar – både på och vid sidan av banan. Med Sportlabbet vill vi dela med oss av evidensbaserad kunskap till alla spelare, tränare och föräldrar som ingår i squash-communityn. Och vi gör det på ett journalistiskt, lättfattligt språk. Vi är också övertygade om att olika idrotter kan lära av varandra eftersom man är specialister på olika områden. Här på hemsidan kommer det varje vecka fyllas på med nya spännande artiklar som sedan sorteras in i biblioteket för de olika ämnesområdena.

Sportlabbet #7 Den gåtfulla. Placeboeffekt i idrott

# 7 Den gåtfulla idrottsplacebon

Oanade krafter döljs i ett mycket specifikt område av hjärnan. I den nyutkomna boken ”Hoppets anatomi” (Natur & Kultur) berättar docent Karin Jensen vid Karolinska Institutet om den fascinerande placebo- effekten. En effekt som i allra högsta grad borde intressera idrottsutövare på alla nivåer.

Hur jobbig är din racketsport? Sportlabbet

Hur jobbig är din racketsport?

Racketsporterna tennis, squash, badminton och
bordtennis är populära världen över – både som
publik- och motionsidrott. Vi har plöjt igenom ett
antal forskningsstudier för att ta reda på vilka
belastningsnivåer det handlar om i de olika
racketidrotter

Cirkus Trump snart i idrotten

TV-bilderna avlöser varandra. Trump säger si, Trump säger så. Vi andra har bara att se på. Tullar. Geopolitiska utspel. Mediamobbing. Vi tumlar alla omkring i torktumlaren Trump. Och jodå, idrotten har förstås fått en släng av sleven också med kulturkriget mot transidrottare. Sannolikt är det bara början. Just nu är han upptagen med att skapa kaos i storpolitiken. Att ersätta den gamla världsordningen med Trumpismen. Men ni tror väl ändå inte att idrotten kommer att utgöra en fredad Trumpzon i framtiden? Nästa år arrangeras fotbolls-VM i USA -samt i Mexico och Kanada. Visst låter det som ett arrangörsmässigt Dream Team. Det kan väl äldrig uppstå några bråk där? Exakt vad kaoset kommer bestå av kan knappast någon – förmodligen inte ens Trump själv – förutsäga. Men att fotbollen, världens största sport, kommer bli en del av cirkusen – var så säkra. En lismande Infantino har redan på bästa techjättemanér sett till att skaffa sig en plats vid furstens hov.

Sedan har vi då OS i Los Angeles 2028. Ett OS som på alla sätt och vis kan bli det hetaste på länge. Vi kan bara hoppas att OS-elden begränsas till invigningsceremonin. Kommer vi få bevittna ett nytt propaganda-OS á la 1936? Lill-Hitler – för att tala med JD Vance innan han blev vicepresident – lär i alla fall knappast må dåligt av att få sola sig i världens största show. Själv har jag inte speciellt svårt att framkalla en bild från invigningen där han på hedersläktaren sitter och småskrattar ihop med polare Putin. Flankerad på andra sidan av Kim Jung Il. Partners in crime. I tell you, it´s gonna be so beautiful, so beautiful. Min prognos – okej, låt vara med endast en termin statsvetenskap på kontot – är att den amerikanska revolutionen då är fullbordad. Demokratin är avskaffad, åtminstone i praktiken.

Trump själv lär väl följa golftävlingen med extra stort intresse. Vågar man hoppas på en skräll? Att en mexikansk spelare vinner och sätter den mexikanska golfen på kartan? Politiskt känns det som att i princip vad som helst kan hända fram till de två stora mästerskapen i USA. Bojkott från länder som drabbats på olika sätt kan nog inte uteslutas. EU har sent omsider insett att det krävs genomtänkta strategier för att hantera världens genom tiderna mest nyckfulla politiska administration. Nu måste den internationella idrottsrörelsen göra detsamma. 

Det går ett spöka över världen – Trumpismens spöke. Idrottspolitiskt sakkunniga i alla länder, förenen eder!

Håller siffrorna på att ta över idrotten? Sportlabbet #5

Håller siffrorna på att ta över idrotten?

GPS-data, laktatnivåer, pulsvariation, expected goals – i dag går det mesta att mäta inom idrotten med hjälp av sportteknologi. Vi formligen översköljs av siffror och statistik. Och det är en utveckling som knappast lär stanna av med tanke på de accelererande framstegen inom artificiell intelligens (AI) och Big Data. Vi går mot en allt mätbarare och objektivare verklighet – väl? För hur pålitliga är egentligen alla dessa siffror som vi konsumerar? Kan de i värsta fall lura oss att ta beslut på felaktiga grunder?
Välkommen till en djupdykning i siffrornas värld.

Var går gränsen mellan sund tävlingsinstinkt och ett jämförelsehelvete?

Var går gränsen mellan sund tävlingsinstinkt och ett jämförelsehelvete? I denna tänkvärda och träffsäkra krönika reflekterar Christian Carlsson över vår ständiga lust att mäta, väga och värdera – både oss själva och andra. Från kardemummabullar till OS-guld. Läs om varför vi kanske borde jämföra lite mindre – eller åtminstone börja jämföra äpplen med äpplen.

Ett slag för livet

Det finns en – eller sannolikt flera – anledningar till att över en miljon svenskar sig åt racketsporter. En är så klart att bollar i alla dess former hör till världens bästa leksaker. Och nu visar ny forskning dessutom att racket-sportare har en lägre mortalitetsrisk än utövare av andra idrotter. Samtidigt finns det bokstavligen achilleshälar. Helhetsbilden? Vi låter idrottsforskarna slå förstaserven.