Ny Elit och Landslagskommitté

Elit och landslagskommittén består av följande personer:
Michaels Errington, förbundsstyrelsen
Bolbol Aziz, förbundskapten herrlandslaget och U19
Elisabeth Andreasson, förbundskapten damlandslaget
Fredrik Johnson, rådgivare

Först och främst vill vi välkomna Fredrik till elit och landslagskommittén.

Oerhört kul att få med Fredrik på tåget så vi alla får chansen att dra nytta av hans erfarenhet, både som ledare och squashspelare.

”Det finns ingen i svensk squash vi har större respekt för och vi är övertygade att med Fredrik som rådgivare så kommer vi kunna pusha hårt för att bli än bättre” säger Bolbol.

Vår uppgift är att utbilda och utveckla individuella squashspelare att prestera på högsta internationella nivå. Vi vill forma ett starkare landslag som vinner medaljer på mästerskap.

Vårt kortsiktiga mål är för herrarna att etablera sig i Europeiska Mästerskapen Division 2 och för damerna att nå Europeiska Mästerskapen Division 2, för att lagen senare skall nå Division 1.

Nästa Senior läger är planerat den 29 juli – 2 augusti hos Bolbol på Kungliga.

Vi kommer inom kort lägga ut gällande datum för kommande säsong.

 

Ansvarig för ungdomslandslagen är Ola Jangbecker U17 och Joel Viksten U15.

 

Kort intervju med Fredrik,

Hallå där, Fredrik Johnson, nybliven rådgivare för det svenska seniorlandslaget i squash, hur känns det att ta klivet över till att vara rådgivare till Elisabeth Andreasson och Bolbol Aziz?

Hej!

Jag tycker det känns mycket bra och intressant. Både Bolbol och Elisabeth i landslagsledningen tycker jag gör ett bra och seriöst jobb med landslagen. Givetvis brinner jag för squashen då sporten har givit mig så oerhört mycket under många år.

Landslaget är ju toppen av den verksamhet vi har. Där finns de bästa spelarna och både på herr- och damsidan finns bra möjligheter till en fin utveckling av spelarna.

Vad känner du att du framför allt vill bidra med i din nya roll?

-Det är ju framförallt att dela med mig alla erfarenheter från min egen squashkarriär. Både när det gäller upplägget, träningen, men även jobbet bredvid banan. Jag kan säkert även bidra med exempelvis den mentala delen. En annan viktig del är att vara med och pusha när det gäller betydelsen av att vara runt och tävla så mycket som möjligt.

Som spelare var du bland annat känd för din mentala styrka. Hur ska du kunna förmedla den egenskapen till landslagsspelarna?

-Genom att vid några tillfällen vara med runt landslagsläger och där ge tips och råd runt den delen. Bara genom att prata om detta tror jag flera spelare får upp ögonen för denna viktiga del av träningen. Delvis lägger jag där också in hela inställningen runt träning och tävling – att alltid göra sitt bästa till 100%”!

Hur ser du på squashens utveckling om du jämför dagens spelare med då du själv var professionell?

Utvecklingen har ju varit enorm!, när jag började som professionell så var det ju trärackets som gällde! Sedan kom dagens typ av rackets och därmed ett helt annat tempo i spelet. Om jag fick göra om något runt min egen hårda squashträning hade jag nog förlagt lite fler pass i gymet. Men jag tror att Själva styrkan på den internationella toppen är ungefär densamma idag. Det som skiljer numera är ju att det är en fantastisk bredd på den internationella squashen.

Kan du kortfattat beskriva ditt recept för att svensk squash ska kunna ta sig tillbaka till Europatoppen?

-I grunden finns inga genvägar, det är hårt jobb och träning som gäller. Såväl på som vid sidan av squashbanan.

Inställningen måste vara att varje pass är en stor final och att ständigt jobba med kvalitet. Vi var också ett antal spelare som reste mycket tillsammans. Det skapade en bra teamkänsla och vi pushade och hjälpte varandra en hel del.

Ett avslutande råd från mig är att spela så mycket tävlingar som möjligt.

 

Välkommen Fredrik!

[contact-form-7 404 "Not Found"]